Veelgestelde vragen door kijkers

Zodra u besloten hebt een woning te bezichtigen, zit u waarschijnlijk met een hele hoop vragen. Dat is ook niet gek, u staat tenslotte niet elke dag op het punt om een huis te bezichtigen. Een goede makelaar doet dat wel. Daarom geven wij van Alfred+ makelaars & adviseurs antwoord op enkele veelgestelde vragen en waarom u deze vragen juist zou moeten stellen tijdens uw bezichtiging.

Antwoord op veelgestelde vragen

Is er veel interesse in de woning?

Uit het niks is hij daar: uw ideale droomwoning. Helaas bent u niet de enige die er zo over denkt. Als u overweegt hierop een bod uit te brengen is het slim om van tevoren te weten hoeveel kapers er op de kust zijn. Zijn er bijvoorbeeld meer gegadigden? Dan zult u met een aantrekkelijk openingsbod en wellicht geen ontbindende voorwaarden moet komen. Bij Alfred+ makelaars & adviseurs adviseren wij u graag hoe óók u de concurrentie voor blijft.

Per wanneer is de woning beschikbaar?

Als u op dit moment een woning huurt en de huur zo kunt opzeggen, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk uw droomwoning betrekken. Maar als u eerst uw eigen koopwoning moet verkopen, wilt u het risico op dubbele woonlasten voorkomen en heeft u waarschijnlijk nog geen haast bij de overdracht van uw oude woning. Ook al maakt het lange wachten voor uw woonsituatie niet zoveel uit, het kan wel degelijk invloed hebben op de aangevraagde hypotheek. Hoe langer de offerte van de hypotheek geldig is, hoe hoger de kosten worden. Geld dat u liever wilt besteden aan uw nieuwe woning.

Waarom verkopen de eigenaren hun huis?

Probeer altijd de reden te achterhalen waarom de verkopende partij besluit te verhuizen. Die reden hoeft niet per se negatief te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat het stel heeft besloten buiten de stad te willen wonen of te moeten verhuizen voor een baan aan de andere kant van het land. Maar als er wel problemen zijn met de buren of gebreken met het huis, wilt u dit natuurlijk weten voordat u een beslissing maakt.

Waarom hebben de verkopers de woning destijds gekocht?

De makelaar kan u iets vertellen over de woning, maar bij het kopen van een woning zit ook een stuk gevoel. Een gevoel dat alleen de bewoner u kan vertellen en niet altijd mee wordt genomen in de (digitale) verkoopbrochure. Die bewoner zal het bijvoorbeeld met u hebben over de fraaie details, opgedane ervaringen of de unieke ligging.

Welke zaken blijven achter of gaan mee?

Een woning koopt u in principe zonder roerende zaken, zoals: inboedel, meubilair, stoffering. Maar als de aanwezige vloer gelijmd is, dan telt deze ineens mee als onroerende zaak en krijgt u die (of u nu wilt of niet) erbij. U ziet dat het al snel onduidelijk is wat nou onroerend of roerend goed is. Om teleurstelling te voorkomen dat de prachtige houten vloer, waarop u vooraf gerekend had, tijdens de oplevering er niet meer ligt is het dus handig te vragen naar een lijst van zaken die wel of niet bij de woning zijn inbegrepen.

Heeft deze woning aardbevingsschade?

Een scheur in het stucwerk valt nog te verhelpen, maar scheuren die duiden op verzakkingen of zelfs aardbevingsschade kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Bij Alfred+ makelaars & adviseurs adviseren wij u graag over de verborgen gebreken. Samen vinden wij zorgeloos uw nieuwe droomhuis!

Neem contact met ons op

Heeft u na het lezen van onze tips nog een vraag? Of bent u benieuwd wat een aankoopmakelaar voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen komen we er wel uit.

Neem contact op
Logo